11 prezentów dla kogoś, kto ma już wszystko

17 grudnia 2018

Jak zrobiliście prezenty dla 260 dzieci

22 grudnia 2018

Jedyne słuszne pierniczki świąteczne

19 grudnia 2018

Bardzo lubię ten okres, wiecie? Uwielbiam świąteczne dekoracje, zapach piernika w domu, lampki, bombki, prezenty i stroje. Mam dwa kostiumy elfa, strój choinki, renifera i Mikołajki. Tak więc sami rozumiecie.

Ale NAJBARDZIEJ na świecie kocham piec i dekorować pierniczki, wieszać je na choince i dawać ludziom w prezencie, w ramach życzeń świątecznych. Taką mamy z Dziedzicem tradycję, że co roku pieczemy je razem, robiąc syf na pół kuchni. A potem razem to sprzątamy, bo bez przesady z tym bezstresowym wychowaniem…

Tylko że co roku miałam ten sam problem. Jedyny autentycznie genialny przepis na pierniki, z jakiego korzystałam od 15 roku życia wymaga ogarnięcia życiowego, bowiem ciasto trzeba zagnieść co najmniej MIESIĄC przed pieczeniem ciastek, a ja, odkąd mam więcej obowiązków w życiu, niż tylko nauczyć się na sprawdzian z matematyki, zazwyczaj budziłam się tydzień przed wigilią ze śmiercią w oczach, po czym zaczynałam googlać przepisy i rzucałam się na pierwszy, który pozwalał załatwić sprawę w 2 godziny.

WTEM!

…weszła ona, cała na biało. I rzekła:

– Nie chcę się chwalić, ale się pochwalę, że robię najlepsze pierniczki w Europie Środkowo-Wschodniej.

Spoko, pomyślałam, każdy tak mówi, moja droga. A potem ona dała swoje pierniczki, a ja popłakałam się ze wzruszenia nad ich perfekcją.

To było rok temu.

Jak tylko się uspokoiłam i doszłam do siebie (a było to w okolicach lipca), poprosiłam ją, żeby dała mi przepis, a że to kobieta-anioł, bez wahania mi go wysłała, w dodatku pozwoliła podać do Wam. Że pierniczki są turboperfekcją zgadza się każdy, kto się z nimi spotkał, toteż Edyta była z nimi ostatnimi czasy w Dzień Dobry TVN, w TVP, a i przepis pojawił się w książce kulinarnej Katarzyny Bosackiej.

Lejdis ęd dżentelmen, oto:

Pierniczki doskonałe według Edyty Poncyljusz

Ze sklepu musicie przynieść:

  1. 140 g cukru pudru
  2. 60 g masła
  3. 2 jaja
  4. 100 g miodu gryczanego
  5. 400 g mąki typu 650
  6. 2 łyżki kakao
  7. 1 łyżeczka sody
  8. przyprawa do piernika

Na lukier:

  1. 25 ml białka jaja
  2. 1– g cukru pudru (Edyta rekomenduje cukier „Diament”)

Co musicie zrobić:

  1. Cukier puder, masło, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej tak, aby masa podgrzała się do ok. 50 stopni Celsjusza, ale żeby jaja się nie ścięły.
  2. Mąkę, sodę i kakao zmieszać i dodać do ciepłej masy, mieszając mikserem.
  3. Podsypać blat stołu mąką, wyłożyć masę i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
  5. Następnego dnia ciasto znowu wyrobić na blacie. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykroić pierniczki.
  6. Piec 10 minut w 175 stopniach (ja piekłam z termoobiegiem).
  7. Po wystudzeniu polakierować pierniki jajkiem rozmąconym z wodą lub mlekiem.
  8. Suszyć w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni przez 10 minut.

Lukier:

  1. Do kubka odmierzyć strzykawką białko.
  2. Dodać przesiany przez sito cukier puder.
  3. Ucierać widelcem przez ok. 20 minut.
  4. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta – dodać kropelkę soku z cytryny.
  5. Dekorować tubką (ja dekoruję strzykawką, żeby było precyzyjnie).
  6. Podczas dekorowania masę trzymać przykrytą zwilżoną serwetką w kubeczku, żeby nie zaczęła wysychać i żeby nie powstały grudki.

Halinejry, to będzie pierwszy w historii tego bloga przepis, którego nie zilustruję własnymi zdjęciami, bowiem czuję się NIEGODNA. Zamiast tego pokażę Wam, jak robi to Edyta…

Kochana, jesteś moją mistrzynią!!!

Wszystkie zdjęcia pochodzą z Instagrama naszej piernikowej królowej. Niestety, z powodów technicznych, nie mogłam ich osadzić i musiałam dać screeny. Odwdzięczcie się więc koniecznie za ten przepis życia i zaobserwujcie ją na Instagramie, co? Na pewno będzie jej bardzo miło. Poza tym, znajdziecie tam więcej zdjęć pierniczków Edyty – i nie tylko. Warto wejść w jej świąteczny świat!

A teraz patrzcie na te cuda:


zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-17-11

zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-17-02

zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-16-52

zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-16-42

zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-16-29

zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-16-18

zrzut-ekranu-2018-12-19-o-12-16-01